Den viktiga tandprotesindustrin utvecklas med nya innovativa metoder

03 april 2023
Veronica Jansson

När man står inför uppgiften att ersätta förlorade tänder genom tandproteser är det viktigt att fokusera på tre grundläggande aspekter: komfort, estetik och funktion. Tandproblematik är en känslig fråga för många människor, så det är särskilt viktigt att proteserna känns så naturliga som möjligt. 

Vikten av komfort vid tandproteser

En bekväm och välsittande tandprotes är avgörande för både komfort och självkänsla. Den ska kännas lätt och smidig i munnen och anpassas väl efter kvarvarande tandstruktur och käkben. Nya tekniker inom tillverkningen av proteser och metoder som använder datorstödd design (CAD) och datorstödd tillverkning (CAM) bidrar till att skapa perfekt passform och hög komfort för användaren.

Estetiska aspekter att beakta vid tandproteser

Estetiken en viktig del av en självsäker och naturlig känsla. Det är viktigt att protesen ser så verklig ut som möjligt och att den bländar in harmoniskt med den omgivande tandstrukturen. Moderna proteser på https://www.bluedent.se/privatpersoner erbjuder tandfärgade baser och skräddarsydda tänder i olika färger som är konstruerade för att se ut och kännas naturligt. Tandläkare och proteslaboratorium arbetar tillsammans för att säkerställa att både form och färg matchar patientens önskemål och estetiska krav.

tandproteser stockholm

Viktiga funktioner innovativ teknik

Förutom komfort och estetik måste tandprotesens primära funktion tas i beaktande. Den ska ge stöd för ansiktsmusklerna, förbättra talförmågan och hjälpa till vid tuggning av mat. En väl utformad tandprotes möjliggör korrekt ocklusalt tryck vid tuggning, fördelar trycket jämnt över käkarna och bidrar till en övergripande god oral hälsa.

Det är en spännande tid för tandprotesindustrin. En rad nya teknologier håller på att revolutionera den traditionella tillverkningsprocessen. Dessa framsteg lovar en bättre passform och ökad komfort för patienterna. En av de mest spännande teknikerna inom tandprotesindustrin är 3D-printing. Metoden gör att man kan skapa proteser med en hög precision och en perfekt passform. Sedan finns det en rad smarta metoder såsom digital design, CAD/AM, virtuella modeller och fler möjligheter till utökade kompetenser genom fjärrutbildningar inom tandprotesindustrin.

 

Fler nyheter