Endodonti i Norrköping – vad det innebär och var du kan få hjälp

17 augusti 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Om du har fått veta att du behöver göra en rotbehandling eller har ett inflammerat tandnerv så är det en endodontist som du ska vända dig till. Endodonti är en specialitet inom tandvården som handlar om att behandla tandnerven och dess omgivningar. I Norrköping finns det flera tandläkare som specialiserat sig på endodonti och som kan hjälpa dig med din tandproblem.

Vad är endodonti?

Endodonti kommer från grekiskans ”endo” som betyder inne eller inuti och ”odont” som betyder tand. En endodontist är en tandläkare som har genomgått vidareutbildning efter grundutbildningen i ämnet endodonti. Det betyder att en endodontist har specialistkunskaper för att ta hand om svåra rotbehandlingar. En rotbehandling innebär att man tar bort tandnerven från tanden. Det låter kanske skrämmande men det är faktiskt en räddning för att kunna bevara tanden. Tandnerven kan bli inflammerad eller dö av och när det händer kan bakterier tränga in i tanden och orsaka en infektion. Om infektionen inte behandlas kan det leda till svåra tandproblem och i värsta fall till tandlossning. En rotbehandling är en avancerad och noggrann process som kräver kunskap och erfarenhet. Det är viktigt att hitta en tandläkare som har specialkompetens inom området och som kan utföra rotbehandlingen på ett säkert sätt.

endodonti i Norrköping

Vad innebär ett besök hos en endodontist?

När du kommer till en endodontist så kommer tandläkaren att undersöka din tand noggrant och ta röntgenbilder. Röntgenbilderna är viktiga för att kunna se hur nerven och rotkanalerna ser ut och för att kunna planera behandlingen. Innan behandlingen påbörjas kommer du att få lokalbedövning så att du inte känner smärta eller obehag. Tandläkaren kommer att göra små hål i tanden för att kunna komma åt nerven och rotkanalerna. Därefter kommer tandläkaren att rengöra rotkanalerna och fylla dem med ett speciellt material som förhindrar bakterier att tränga in igen. Efter behandlingen är det vanligt att man upplever lite ömhet och känslighet i tanden. Det brukar gå över efter några dagar. Tandläkaren kommer att ge dig instruktioner om hur du ska ta hand om tanden efter rotbehandlingen och boka in uppföljande besök för att säkerställa att allt har läkt som det ska.

Var kan man få hjälp med endodonti i Norrköping?

Det finns flera tandläkare som erbjuder behandlingar inom endodonti i Norrköping. Många av dessa har lång erfarenhet av att utföra rotbehandlingar på ett säkert och smärtfritt sätt. Här arbetar erfarna team av tandläkare som har specialkompetens inom endodonti och som har utfört ett stort antal rotbehandlingar på patienter i alla åldrar. Tandläkarna tar alltid tid att lyssna på patientens besvär och förklara behandlingsalternativen på ett tydligt sätt.

Fler nyheter