Tandvårdens oändliga utbud – allt ifrån tandsten till avancerad vård och tandproteser

03 april 2023
Veronica Jansson

Tandvården har utvecklats otroligt mycket under de senaste åren. Från att ha haft ett mycket begränsat utbud av behandlingar, har vi idag tillgång till nästan en hel värld av olika sorters tandvård, från enkel tandstensborttagning till mer avancerade ingrepp och proteser. I denna artikel ska vi undersöka de olika möjligheterna som finns att ta hand om våra tänder.

Ta hand om dina tänder

För det första är det viktigt att vi tar hand om våra tänder genom att regelbundet borsta dem med fluortandkräm och använda tandtråd. Det förebygger bildandet av tandsten och karies. Tandsten bildas av bakterier och mineraler som ansamlas på tandens yta och som, om de inte avlägsnas i tid, kan leda till tandlossning och dålig andedräkt. 

När det gäller mer avancerade ingrepp kan man besöka en specialisttandläkare som kanske ägnar sig åt tandprotes i Stockholm, implantat, rotbehandlingar eller parodontologi (vård av tandköttet). Implantat kan användas för att ersätta en eller flera förlorade tänder, och görs vanligtvis i samarbete med en tandtekniker.

tandproteser stockholm

Upptäck tandrelaterade sjukdomar i tid

Rotbehandling är en avancerad behandling som går ut på att man behandlar sjukdom i tandens nerv, pulpan, och räddar så en tand som annars skulle behövt dras ut. Det är en skicklighetskrävande procedur, men med rätt kunskap och känsla får de allra flesta patienter ett lyckat resultat.

Parodontologi, innebär att man behandlar sjukdomar och infektioner i tandkött och käkben. Dessa behandlingar kan vara både förebyggande och reparerande. Faktum är att över hälften av vuxna svenskar bör kontrollera sitt tandkött regelbundet för att upptäcka eventuella problem i tid.

Rusande utveckling inom estetik

Ett annat område inom tandvården är estetiska behandlingar, såsom tandblekning, skalfasader (tunna skikt av porslin som limmas på tanden) och rättning av sneda tänder. Estetisk tandvård har blivit alltmer populärt i takt med att kunskapen och teknikutvecklingen gått framåt, och med dagens metoder kan man uppnå fantastiska resultat.

Fler nyheter